Acupunctuur het werkt

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde bestaat binnen het menselijk lichaam een systeem (te vergelijken met ons bloedvatstelsel), dat energie naar alle plaatsen in het lichaam brengt. Dit systeem heet meridiaansysteem en de betreffende energie wordt Qi genoemd.
 
Qi dient altijd gelijkmatig door het meridiaanstelsel te stromen en in voldoende mate aanwezig te zijn. Op die manier is het menselijk lichaam in een gezonde toestand. Als Qi niet meer in evenwicht is, kan dit de oorzaak van klachten zijn. Door lichamelijke factoren of door psychische en emotionele overbelasting kunnen Qi-blokkades, Qi-overschotten of Qi-tekorten ontstaan. Dit onevenwicht van Qi kan tot pijn, ongemak of andere klachten leiden. Door middel van acupunctuur en de aanvullende behandelmethoden kan de energiestroom in het lichaam beïnvloed worden. Die punten waar Qi het beste te beïnvloeden is, zijn de acupunctuurpunten; ons lichaam heeft er 365.
 
Door het prikken met een naald (of druk/massage) kan de energiestroom versneld, vertraagd, gestimuleerd of geharmoniseerd worden, zodat Qi weer in evenwicht is en gelijkmatig kan stromen. Op die manier kunnen klachten verdwijnen of verminderen en wordt de natuurlijke weerstand van het lichaam verhoogd. De traditionele Chinese geneeskunde is geen vervanger van de moderne westerse medische wetenschap, maar een goede aanvulling hierop.

Tongdiagnose

De tong is een grote bron van informatie voor het stellen van een diagnose in de traditionele Chinese geneeskunde. Zowel vorm, grootte, beweeglijkheid, kleur en beslag vertellen veel. Een tongdiagnose is daarom een vast onderdeel van de intake. 

Polsdiagnose

Naast de tongdiagnose wordt ook de polsdiagnose gebruikt. Beide polsen worden gevoeld. Hierbij wordt gelet op ritme, snelheid, spanning en vulling van de bloedvaten. De polsdiagnose geeft heel snel informatie over de toestand in jouw lichaam. Tijdens de acupunctuur behandeling wordt de polsdiagnose regelmatig toegepast om te voelen of de behandeling effect heeft. 

Moxa

Van oudsher wordt bij acupunctuur ook gebruik gemaakt van Moxa. Moxa wordt gemaakt van het gedroogde blad van een plant - Bijvoet - welke ook in Nederland in het wild voorkomt. Moxa wordt gebruikt om acupunctuurpunten te verwarmen waardoor de werking ervan versterkt wordt. Bijv bij pijn door artrose kan dit goed ondersteunen.

Behandelplan acupunctuur

Aan de hand van de klachten, tongdiagnose en polsdiagnose, en de reactie op de behandeling wordt gezamenlijk een globaal behandelplan uitgewerkt.